Download PDF

Wijnbrevet / Wijncertificaat (SWEN II)

Inleiding

Deze cursus is bestemd voor gastheren of gastvrouwen in een restaurant, café of bar, die de gasten een goed wijnadvies willen geven. De cursus staat ook open voor mensen die niet werken in de horeca, maar het leuk vinden wat meer kennis van wijnen op te doen.

Deze cursus is deels theoretisch, maar u leert ook uitgebreid proeven en kijken. Het programma behandelt allerlei aspecten van wijn zoals wijn proeven, de geschiedenis en ontwikkeling van wijn, wijnbouw en vinificatie, wijnbouw en -behandeling. E.G.-etiketteringsvoorschriften, wijn en gerechten, samenstelling van een wijnkaart, wijn en gezondheid en de Franse wijnwetgeving. Verder passeert een groot aantal wijngebieden de revue

Doel

U verkrijgt een gedegen theoretische en proef technische wijnopleiding, waardoor
u in theorie en de proef technische praktijk de belangrijkste druivenrassen,
landen, wijngebieden, smaaktypes, wijn en spijs combinaties, etc. kunt
benoemen.

Het diploma van deze cursus geeft het recht om toegelaten te worden tot de
vinologenopleiding in Maarn.

Inhoud

De leerstof wordt zowel theoretisch als praktisch benaderd. Het programma voorziet een antwoord op de meest voorkomende vragen rond wijn, toegepast op de hedendaagse wijnwereld en de huidige trends in de wijnindustrie.

Na  het volgend van dezed cursus kunt u:

  • de belangrijkste wijnstijlen benoemen
  • de belangrijkste factoren benoemen die de stijl van de wijn bepalen
  • de belangrijkste druivenrassen met hun kenmerken benoemen
  • de belangrijkste wijngebieden in de wereld benoemen en op de kaart      plaatsen
  • de termen op een etiket interpreteren en vertalen in wijnstijlen
  • de belangrijkste stille wijnen onderscheiden
  • de belangrijkste mousserende wijnen onderscheiden
  • de belangrijkste zoete en versterkte wijnen onderscheiden
  • wijn beoordelen op kwaliteit en voorzien van een proefnotitie
  • uiteenlopende wijnspijs combinaties benoemen en beoordelen
  • informatie geven over wijn en gezondheid en over verantwoord alcoholgebruik

Doelgroep

Aan deze cursus kan iedereen deelnemen en de lessen zijn zo ingericht dat ze voor iedereen goed te volgen zijn. Het belangrijkste is het proeven van
verschillende wijnen van verschillende druiven en uit verschillende landen.
Door deze smaakverschillen te proeven is de theorie erachter veel makkelijker
te begrijpen.

Afsluiting

De training wordt afgesloten met het certificaat “Wijnbrevet” van Helix Training & Consult. Op de achterzijde van dit certificaat worden de inhoudselementen van de cursus vermeld.

De opleiding bereidt u tevens voor op het examen voor het landelijk erkende Wijnbreve via SWEN (Stichting Wijnexamens Nederland). Het Wijnbrevet is een diploma op niveau 2 van de Stichting Wijn Examens Nederland (SWEN 2). Het Wijnbrevet is het toegangsdiploma tot de Vinologenopleiding.

Examens voor het Wijnbrevet worden meerdere malen per jaar op locatie De Twee Marken te Maarn georganiseerd. Het examen is een vereiste om te worden toegelaten tot de Wijnacademie voor de opleiding van Vinoloog. U bent echter niet verplicht examen te doen.

Duur

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van elk 3 klokuur.

Kosten

Cursuskosten € 450,00 per persoon

Extra kosten:
Cursusboek ter waarde van € 50,00
P.R. Klosse, Aan de slag met wijn, SVH Zoetermeer

Examengeld ca. € 150,00 per persoon

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

Locatie

Leslocatie van Helix Training & Consult
Ravensteijnweg 1, 4337 PG, MIDDELBURG

Overig

De cursus gaat van start zodra er zich voldoende deelnemers (8) aanmelden.