Download PDF

Projectmanagement

Inleiding

Praktisch iedereen heeft op zijn werk te maken met projecten. Is het niet als projectleider dan in elk geval als projectmedewerker. De Nederlandse economie kan niet meer zonder projecten. Projecten zijn een passend antwoord op complexe vraagstukken. Een project is per definitie tijdelijk en flexibel georganiseerd. Maar in de praktijk gaan veel projecten mis: ze lopen uit in tijd of budget of het projectresultaat spoort niet met de verwachtingen. Dat is niet alleen duur, het is ook frustrerend voor alle betrokkenen.

Doel

Deze training geeft iedereen die op het werk te maken heeft met projecten inzicht in het eigen en groepsfunctioneren.

Daarbij komen de volgende competenties onderwerpen aan bod:

 • Actuele kennis van projectmanagement.
 • Hoe breng je structuur in projecten; plannen, organiseren, faseren, bewaken en beslissen.
 • Ken je elkaars kwaliteiten; oordeelvormen, aansturen, beheersen, beïnvloeden.
 • Een actieplan voor de eigen casus / een eigen project

Inhoud

De training is zeer praktisch opgezet en heeft een ervaringsgerichte aanpak. De training bevat een goede mix van theorie (denken), doen (oefenen) en inbreng vanuit de praktijk (casussen). Beide dagdelen wordt ontspannen gestart met koffie/thee en het doornemen van dat dagdeel. De structuur van de training zal toegespitst worden aan de hand van de inventarisatie die vooraf is gedaan onder de deelnemers. Door de koppeling met de praktijk te leggen wordt een open en veilige sfeer beoogd. De theorie wordt dan ook gekoppeld aan een ingebrachte casus van de deelnemers.

Module 1
Wat is een project?

 • Theorie; Wat is een project? Opzetten en beheersen van een project? Waarin onderscheidt een project zich van een routinematige activiteit?
 • Reflectie: hoe organiseer ik mijn werk? Wat zijn de successen en wat de teleurstellingen? Welke rollen zijn cruciaal om een project te laten slagen? Rol van de projectleider.
 • Praktijkopdracht: projectmatig werken aan de hand van een vooraf ingebrachte casus. Iedereen heeft bepaalde doelen om aan een project mee te werken. Hoe krijg je in beeld wat ieders persoonlijke doelen zijn? Wanneer zijn persoonlijke doelen bedreigend voor de realisatie van het projectresultaat? Hoe kun je als projectleider slim inspelen op de persoonlijke doelen?

Module 2
Mensen en projecten

 • Aspecten als teamvorming, taak van de projectgroep, het project van begin tot einde
 • Deelnemers krijgen een test waarin de rollen naar voren komen. Belbin rollen in de groep worden inzichtelijk gemaakt. Rollen beïnvloeden elkaar, hoe inzetten om effectief te werken?
 • Uitleg communicatiemodel, situationeel leidinggeven. Wanneer is leiderschap effectief? Wat voor soort leider ben je zelf?
 • Overdenken: wat heb je nog nodig?
 • Theorie: hoe maak ik een planning? Hoe wordt de voortgang bepaald? Timemanagement matrix (Covey), prioriteiten stellen. Welke prioriteiten moet ik stellen? Wat zijn mijn tijdverstoorders? Klopt mijn tijdsbesteding met mijn functiebeschrijving? Wat maakt dat ik mijn planning niet haal? In hoeverre heb ik zelf invloed op mijn timemanagement? Wat is realistisch in wat ik van mijzelf vind dat ik moet bereiken? Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik mijzelf wegcijfer?

Doelgroep

Voor deze cursus is geen vooropleiding vereist.
Er wordt een actieve bijdrage van de deelnemers verwacht.
Goede beheersing van de Nederlandse taal is gewenst.

Afsluiting

Na afloop ontvangt de deelnemer een verklaring van deelname van Helix Training & Consult.

Duur

2 dagen of 4 dagdelen.
Deze cursus wordt zowel als avondcursus als dagcursus aangeboden.

Kosten

Het cursusgeld voor deze training bedraagt € 595,00 per persoon.
Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en certificeringskosten.

Locatie

Leslocatie van Helix Training & Consult in Terneuzen of Middelburg

Vraag naar de mogelijkheden, om de cursus op uw locatie voor meerdere kandidaten te verzorgen.

Bijzonderheden

Het maximaal aantal deelnemers is 8 voor een optimale interactie tijdens de training.
Deze training gaat van start wanneer zich minimaal 5 deelnemers aanmelden.

Deze training wordt ook als maatwerk aangeboden. De inhoud van de training wordt dan aangepast aan de werkomgeving en de onderhandelingssituaties van de cursist(en).

Overig

Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.